فهرست مطالب

روان شناسی فرهنگی - سال چهارم شماره 2 (پاییز و زمستان 1399)

مجله روان شناسی فرهنگی
سال چهارم شماره 2 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/26
  • تعداد عناوین: 13
|
  • سارا گلزاری*، علیرضا پیرخائفی صفحات 1-18
    آزمون نقاشی «خانه - درخت - آدم جنبشی» یکی از ده آزمون پرکاربرد روان شناختی است. این آزمون می‏تواند بخش‏های ‏نیمه هشیار و ناهشیار شخصیت را آشکار سازد. محدودیت شواهد علمی در تایید ویژگی‏های ‏روان سنجی، مهم ترین چالش این روش فرافکن است. هدف پژوهش حاضر ارایه یک نظام نمره گذاری برای این آزمون است تا روایی و پایایی آن را به دست آورد. برای تهیه و تدوین نظام نمره گذاری، نخست از منابع معتبر مربوط به تفسیر آزمون های نقاشی، 558 نشانگر بر اساس عوامل اصلی و مقیاس های فرعی پرسش نامه شخصیتی نیو به تفکیک نمادهای عمومی، آدم، درخت و خانه استخراج شد. نمره گذاری با مدل راش صورت گرفت. سپس 130 نفر که به مرکز مشاوره بیدار واقع در شهر تهران مراجعه کرده بودند انتخاب شدند. برای سنجش روایی آزمون نقاشی، شرکت کنندگان‏ ‏آن را به صورت هم زمان با پرسش نامه شخصیتی نیو انجام دادند. به منظور محاسبه پایایی بیرونی آزمون، 29 نفر از ‏شرکت کنندگان ‏دو هفته بعد از اجرای آزمون اول، آزمون نقاشی را دوباره اجرا کردند. پایایی بیرونی نشانگرهای مربوط به عامل‏های ‏بی ثباتی هیجانی، برون گرایی، توافق و وظیفه شناسی در آزمون نقاشی مناسب و معنادار به دست آمد. ضرایب آلفای کرونباخ آزمون نقاشی برای پنج عامل شخصیت بالا و در سطح 01/0 p < معنادار محاسبه شدند. در پژوهش حاضر70 درصد کل نشانگرهای آزمون نقاشی خانه -درخت - آدم جنبشی دارای ‏‏روایی مناسبی بودند. نتیجه نهایی پژوهش نمایانگر پایایی و روایی بالای این آزمون و وجود تفاوت‏های ‏بومی و فرهنگی در نشانگرهاست
    کلیدواژگان: آزمون خانه درخت آدم جنبشی، پرسش نامه تجدیدنظرشده نئو، پایایی بیرونی و درونی، روایی هم زمان
  • عباس علی هراتیان*، مریم سادات موسوی، هادی ارشادحسینی، امین جانبزرگی صفحات 19-40
    یکی از چالش های مشاوران پیش از ازدواج و زوج درمانگران، بررسی معیارهای انتخاب همسر و تحول آن در طی دوره زناشویی است. این پژوهش با هدف طراحی، ساخت و بررسی ویژگی های روان سنجی مقیاس معیارهای انتخاب همسر: قبل و بعد ازدواج انجام شده است. بدین منظور، نسخه اولیه مقیاس به کمک پژوهش های اسلامی و روان شناختی همسو تدوین گردید و به مرور با تکمیل مطالعات منابع اسلامی و بازخورد مراجعین در جلسات مشاوره پیش از ازدواج و زوج درمانی، فرم نهایی مقیاس بدست آمد. این فرم همراه با پرسشنامه اولویت بخشی ملاک های همسرگزینی و فرم کوتاه رضامندی زناشویی انریچ درمیان 491 نفر از دانشجویان دانشگاه های قم، اصفهان و نجف آباد و طلاب قم اجرا شد. یافته ها، روایی و اعتبار مناسب این مقیاس 55 گویه ای، 13 عاملی و 4 بخشی را مورد تایید قرار داد. استفاده از این مقیاس، می تواند راهگشای ارزیابی های حیطه مشاوره پیش از ازدواج و زوج درمانگری باشد.
    کلیدواژگان: مقیاس، ازدواج، انتخاب همسر، همسرگزینی، ملاک، معیار
  • سهراب عبدی زرین*، منصوره فرزادمنش، سید علی اصغر مسدد، سید احمد میر جعفری صفحات 41-57
    هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی و مقایسه سلامت عمومی و حمایت اجتماعی در بین زنان و مردان سالمند ساکن در خانه سالمندان و ساکن در خانواده ها در شهر شیراز بود.در انجام این پژوهش از بین سالمندان ساکن در خانه سالمندان33 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای و از بین سالمندان ساکن در خانواده نیز33 نفر به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب گردیدند. ابزارهای تحقیق شامل دو پرسشنامه سلامت عمومی (GHQ-28)و پرسشنامه حمایت اجتماعی (1986) بود که بین افراد نمونه توزیع و اطلاعات لازم جمع آوری و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در سنجش یافته های توصیفی از میانگین، انحراف استاندارد، فراوانی و درصد استفاده گردید. در بخش آمار استنباطی از آزمون تی برای گروهای مستقل و ضریب همبستگی پیرسون استفاده گردید. نتایج نشان داد که حمایت اجتماعی و از بین ابعاد آن، حمایت خانواده و حمایت دوستان در بین سالمندان ساکن در خانواده به طور معناداری بالاتر از سالمندان ساکن در خانه سالمندان بود. همچنین معلوم شد که اختلال در کارکرد اجتماعی در بین سالمندان ساکن در خانواده به طور معناداری بالاتر بود. سرانجام، نتایج نشان داد که بین حمایت اجتماعی و بیشتر ابعاد آن با سلامت عمومی و اکثر مقیاسهای آن در هر دو گروه سالمندان رابطه معنادار وجود داشت.
    کلیدواژگان: سالمندان، خانه سالمندان، سلامت عمومی، حمایت اجتماعی
  • سید مهدی خطیب*، محمدصادق شجاعی، مسعود آذربایجانی، عباس پسندیده صفحات 58-73

    الگوهای مختلف مقابله دینی بر نقش سازنده دین در عبور از آسیب ها، چالش ها و تهدیدها تاکید می کنند و مردم به وسیله الگوهای دینی می کوشند با مشکلات فردی و اجتماعی خود کنار آیند. این پژوهش به منظور طراحی الگوی زمان مند مقابله دینی در حوزه روابط با تکیه بر سه مفهوم بخشایش، سپاسگزاری و امید تدوین شد. روش این پژوهش توصیفی- تحلیل مفهومی بود. یافته های پژوهش نشان داد با لحاظ ابعاد زمانی (گذشته، حال و آینده) و وضعیت سه گانه رویدادهای ارتباطی (آسیب، چالش و تهدید)، سه مفهوم؛ بخشایش، سپاسگزاری و امید، نقشی راهبردی و عملیاتی در الگوی زمان مند مقابله دینی در حوزه روابط دارند. همچنین یافته ها نشان داد مفهوم بخشایش برای مقابله با آسیب ها و فقدان های ناشی از روابط در زمان گذشته، مفهوم سپاسگزاری برای از میان بردن چالش های ارتباطی زمان حال و مفهوم امید برای مقابله با مشکلاتی که احتمال وقوع آن در آینده می رود و تهدیدی علیه فرد تلقی می شود، کارکرد دارد.

    کلیدواژگان: الگوی زمان مند، مقابله دینی، روابط، بخشایش، سپاسگزاری، امید
  • روژینا احمدپور*، محمد آرمند، مسعود نجاری صفحات 74-90
    پژوهش حاضر با هدف اثربخشی برنامه ی آموزشی سازگاری اجتماعی بر سرزندگی تحصیلی، هویت تحصیلی و انعطاف پذیری شناختی دانش آموزان دختر انجام شد. پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه مورد مطالعه پژوهش شامل تمامی دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه شهر بوکان در سال تحصیلی 98-1397 بودند که از طریق روش نمونه گیری در دسترس تعداد 30 نفر انتخاب گردید و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و گواه (15 نفر) قرار گرفتند. ابزار اندازه گیری در این پژوهش پرسشنامه های سرزندگی تحصیلی دهقانی زاده و حسین چاری، هویت تحصیلی ودراف و انعطاف پذیری شناختی دنیس و وندروال بودند. دانش آموزان گروه آزمایش 10 جلسه 90 دقیقه ای و به مدت 5 هفته متوالی (هر هفته 2 جلسه) تحت آموزش برنامه سازگاری اجتماعی قرار گرفتند و گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. داده های بدست آمده با استفاده از روش تحلیل کوواریانس تک متغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان داد که بعد از مداخله، اثر برنامه ی آموزش سازگاری اجتماعی بر سرزندگی تحصیلی ، هویت تحصیلی و انعطاف پذیری شناختی دانش آموزان دختر معنادار بود. بر اساس نتایج پژوهش می توان گفت آموزش برنامه سازگاری اجتماعی بر سرزندگی تحصیلی، هویت تحصیلی و انعطاف پذیری شناختی دا نش آموزان دختر اثربخش بود و پیشنهاد می شود که برنامه ی مذکور در مدارس برای افزایش متغیرهای درگیر و مرتبط با مدرسه اجرا شود.
    کلیدواژگان: سرزندگی تحصیلی، هویت مدرسه، انعطاف پذیری شناختی، دانش آموزان دختر
  • سید هادی سرکشیک*، محمدرضا احمدی صفحات 91-111

    پژوهش حاضر با هدف سنخ شناسی زندگی براساس اندیشه اسلامی با تکیه بر دیدگاه علامه طباطبایی انجام شده است. بدین منظور به روش توصیفی تحلیلی به منابع دست اول (آیات و روایات) و اندیشه اسلامی و به طور خاص آثار علامه طباطبایی مراجعه شد. یافته های پژوهش نشان داد، بر اساس دیدگاه علامه طباطبایی با توجه به دو ملاک حقیقی و غیرحقیقی بودن حیات و حیات خصوصی (زندگی مومنانه) و زندگی عمومی (زندگی مشترک با سایر حیوانات)، سه نوع زندگی «ذلت محور»، «لذت محور» و«سعادت محور» استخراج گردید. مفاهیم عاجله، حیات دنیا و متاع غرور بیانگر زندگی لذت محور می باشد که حیات عمومی است. مفهوم معیشت ضنک حیاتی غیرحقیقی است که به زندگی ذلت محور اشاره دارد. افرادی که در این دو سنخ زندگی هستند، از رسیدن به بالاترین درجات کمال باز می مانند. حیات حقیقی منحصر در زندگی آخرت و سنخی از زندگی دنیوی به نام حیات طیبه است که همان زندگی سعادت محور می باشد. همچنین بدست آمد که زندگی از دیدگاه علامه طباطبایی، در گستره ای وسیع تر ، مطرح شده است؛ چرا که زندگی انسان در دو سطح دنیوی و اخروی است که ارتباط تنگاتنگی با یکدیگر دارند و زندگی مطلوب بر محور سعادت شکل می گیرد. سنخ زندگی از نگاه علامه زندگی خوب و سعادت محور نیست و همچنین.معنوی بودن منشا سنخ های زندگی، هدفمندی سنخ های زندگی جهت دستیابی به سعادت جاودانه فرامادی، نقش انگیزه الهی در رسیدن به هدف زندگی، فراتر بودن قلمروی ارزشی سنخ های زندگی می باشد.

    کلیدواژگان: زندگی، سنخ های زندگی، علامه طباطبایی، قرآن
  • عزت الله فولادی، عزیزالله تاجیک اسمعیلی، عبدالرحیم کسائی، کیانوش زهراکار* صفحات 112-133

    نقش مشاوران مدرسه در تسهیل رشد دانش آموزان و ارتقای روانی/اجتماعی آنان، گسترش یافته است تا در مواجهه با تغییرات جامعه و مدرسه، نیازهای دانش آموزان و پاسخ به مطالبات اجتماعی، پیش رو باشند. هدف پژوهش، بررسی وتحلیل چگونگی جایگاه راهنمایی ومشاوره در اسناد تحولی ملی بود. این پژوهش با رویکرد کیفی و روش تحلیل مضمون مبتنی بر 8 سند تحولی ملی(مبانی نظری، سند تحول و زیرنظام های شش گانه تحولی نظام تربیت رسمی عمومی) انجام گرفت. از اسناد تحولی، 22 مقوله فرعی و 7 مقوله اصلی شامل سلامت محوری و پاسخ به نیاز دانش آموزان مبتنی بر مشاوره مدرسه؛ استقرار نظام جامع راهنمایی و مشاوره با حضور راهبران تحول ساز در تمام مدارس؛ متناسب سازی مشاوره مدرسه و تربیت مشاوران مبتنی بر استانداردها؛ انجام راهنمایی و مشاوره در تمامی مراحل تربیت؛ راهنمایی و مشاوره سامان بخش فرآیند آموزشی تربیتی از پیش دبستانی تا پایان متوسطه؛ ضرورت مشارکت راهنمایان تحول گرا و توجه کانونی به استقرار نظام راهنمایی و مشاوره، و اصالت برنامه محوری با نقش راهبری مشاور، و مقوله هسته ای:(اجرای برنامه جامع راهنمایی ومشاوره رشدی با مشارکت نظام مند مربیان تحول گرا بر پایه توجه کانونی نظام آموزش وپرورش به نقش تکمیلی و سامان بخشی فرآیند آموزشی تربیتی آن از پیش دبستانی تا پایه 12متوسطه امکان پذیر است)، به دست آمد. یافته ها نشان داد که راهنمایی و مشاوره مرکز توجه و ثقل نظام تربیت رسمی عمومی و سامان بخش فرایند یاددهی- یادگیری است. می توان نتیجه گرفت که برنامه راهنمایی ومشاوره مدرسه، رشدی، جامع، نظام‎مند، فرآیندی و فراگیر است. جایگاه راهنمایی ومشاوره در اسناد تحولی نسبت وضعیت موجود مدارس، فاصله زیادی دارد. استقرار نظام وبرنامه راهنمایی ومشاوره مدرسه مبتنی استانداردها ضروری است.

    کلیدواژگان: آموزش وپرورش، جایگاه راهنمایی ومشاوره، اسناد تحولی، زیرنظام های تعلیم وتربیت
  • محمدصادق شجاعی* صفحات 134-160

    این پژوهش با هدف بررسی نظام تحول روانی در منابع اسلامی انجام شده است. در راستای هدف تحقیق، مفاهیم و گزاره هایی که با موضوع پژوهش ارتباط داشتند با "استراتژی متن خوانی باز" از منابع اسلامی گردآوری و با استفاده از روش تحلیل کیفی محتوای متون دینی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج پژوهش یک الگوی جامع متشکل از پنج دوره کودکی، نوجوانی، جوانی، بزرگسالی و پیری را به دست داد. در این الگو مراحل مربوط به هر دوره و ساز و کارهای روان شناختی آنها نیز مشخص شده است. بر طبق آموزه های اسلامی محور تحول روانی، به فعلیت رسیدن توانایی های بالقوه فرد در بعد شناختی، عاطفی، اجتماعی و معنوی است که تحت تاثیر رشد داخلی، تعامل اجتماعی و تجربه فعال (انتخاب و عملکرد آگاهانه)  فرد در گذر زمان تحقق می یابد. علاوه بر تبیین ساز و کارهای روان شناختی، توجه به برخی از مسایل اخلاقی- تربیتی در این الگو نیز حایز اهمیت است. جاذبه شهودی الگوی یاد شده از این حقیقت ناشی می شود که مبتنی بر وحی بوده و بر یگانگی تجربه ذهنی هر فرد تاکید دارد.

    کلیدواژگان: تحول روانی، رشد، نظام، منابع اسلامی
  • ناصر آقابابائی* صفحات 161-179
    پژوهش های روان شناختی زیادی در قلمرو شخصیت در سراسر جهان انجام شده اند. در حالی که دستیابی به همه این پژوهش ها عملا میسر نیست، صدها فراتحلیل و مرور نظام مند تصویر مناسبی از آنچه در حوزه شخصیت می گذرد فراهم آورده اند. در مقاله حاضر روند پژوهش های تجربی و روان شناختی در قلمرو شخصیت میان نویسندگان ایرانی بررسی شد. بدین منظور همه مقاله های منتشرشده در «پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی» مرور نظام مند شدند. یافته ها نشان داد حدود 90 درصد از مجموع 340 مقاله منطبق با ملاک های ورود به تحلیل، مبتنی بر نظریه رگه/صفت بودند. در دامنه رگه ها بیشترین الگوی مطالعه شده الگوی پنج عاملی و فراوان ترین مقیاس به کار رفته پرسشنامه نیو بود. از مجموع متغیرهای پژوهش شده در رابطه با شخصیت بیشترین موارد به قلمروهای سلامت جسمانی و روانی و سپس کارکردهای مثبت روانی تعلق داشتند. کم ترین مورد به حوزه فیزیولوژیک و سپس به حوزه های اخلاق و ورزش تعلق داشتند. این مقاله ضمن ترسیم تصویر نسبتا کاملی از روند فعلی پژوهش های روان شناختی شخصیت در ایران، توجه به روش های تکرار، فراتحلیل، و مرور نظام مند در توسعه دانش روان شناختی را لازم می شمارد.
    کلیدواژگان: مرور نظام مند، شخصیت، نظریه رگه، الگوی پنج عامل بزرگ شخصیت، روان شناسی شخصیت
  • حمید خانی پور*، کاظم دلروز، فرشته ذاکر صفحات 180-202

    نظریات مختلفی درباره علل آشفتگی روانشناختی وجود دارد. هدف این مطالعه بررسی پیش بینی های فرضیه هویت ناشی از جایگاه اجتماعی و نظریه روان پویشی (مدل روانشناسی ایگو) درباره آشفتگی روانشناختی بود. بر این اساس نقش ادراک فرد از بهره مندی از نیازهای اقتصادی، ادراک از منزلت اجتماعی وادراک از قدرت اجتماعی و نقش نوع مکانیسم های دفاعی (ناپخته، روان رنجور و پخته) در شدت آشفتگی روانشناختی بررسی شد. جامعه پژوهش شهروندان شهر تهران بودند. نمونه پژوهش شامل 152 نفر فرد داوطلب از افراد متعلق به طبقه متوسط بود. ابزارهای پژوهش عبارت بودند از پرسشنامه هویت ناشی از جایگاه اجتماعی، مقیاس آشفتگی روانشناختی کسلر و پرسشنامه مکانیسم های دفاعی. همه مولفه های جایگاه اجتماعی همبستگی منفی با آشفتگی روانشناختی داشتند. نتایج رگرسیون همزمان نشان داد مولفه های ادراک از جایگاه اجتماعی و مکانیسم های دفاعی 42 درصد از واریانس آشفتگی روانشناختی را پیش بینی می کند. مکانیسم های دفاعی پخته، ناپخته، روان رنجور و ادراک قدرت اجتماعی، آشفتگی روانشناختی را پیش بینی کردند. براساس یافته های این مطالعه می توان گفت افرادی که از مکانیسم های دفاعی ناسازگارانه استفاده می کنند و افرادی که ادراک قدرت اجتماعی کمتری دارند، بیشتر در معرض آشفتگی روانشناختی هستند.

    کلیدواژگان: آشفتگی روانشناختی، سلامت روانی، مکانیسم های دفاعی، جایگاه اجتماعی، قدرت اجتماعی
  • پردیس بناءبهبهانی، بیتا نصرالهی*، رضا قربان جهرمی، فرهاد جمهری صفحات 203-222
    بزرگسالی در حال ظهور به عنوان یک دوره جدید رشدی معرفی شده است. پژوهش ها نشان داده اند که ابعاد این دوره جدید بر متغیرهای روان شناختی مختلف تاثیرگذار است و درنتیجه آن، ابعاد مختلف سلامت افراد در این دوره تحت تاثیر قرار می گیرد. هدف این پژوهش، ارایه مدلی برای بررسی روابط ابعاد بزرگسالی در حال ظهور با سلامت اجتماعی جوانان با تاکید بر نقش میانجی خودپنداره بود. پژوهش حاضر به لحاظ هدف از نوع بنیادی و به لحاظ روش، توصیفی با طرح همبستگی بود. نمونه آماری شامل 395 نفر (51 درصد مرد؛ 49 درصد زن) در محدوده سنی 18 الی 25 سال بود که از میان مراکز آموزشی شهر اهواز به صورت در دسترس انتخاب شدند. شرکت کنندگان به سیاهه ابعاد بزرگسالی در حال ظهور آرنت (2007)، پرسشنامه سلامت اجتماعی کییز (1998) و آزمون خودپنداره بک (1978) به شکل آنلاین پاسخ دادند. نتایج تحلیل مسیر نشان داد که شرکت کنندگان خودپنداره و سلامت اجتماعی متوسط دارند. بااین حال، نمرات همه ابعاد بزرگسالی در حال ظهور، به جز تمرکز بر دیگران، بالاتر از میانگین به دست آمد. نتایج وجود ارتباط مستقیم مثبت معنادار میان ابعاد بزرگسالی در حال ظهور و خودپنداره، همچنین خودپنداره و سلامت اجتماعی را تایید کرد (01/0> p). همچنین ارتباط غیرمستقیم میان ابعاد اکتشاف هویت (05/0> p)، بی ثباتی/منفی بودن (01/0> p) و فرصت ها/خوش بینی و تمرکز بر خود (01/0> p) با سلامت اجتماعی تایید شد. نتایج تایید می کندکه افراد جوان با تجربه بزرگسالی در حال ظهور، صاحب خودپنداره بهتری شده اند و به همین دلیل سلامت اجتماعی در آن ها بهبودیافته است.
    کلیدواژگان: بزرگسالی در حال ظهور، سلامت اجتماعی، خودپنداره، جوانان، مدل علی
  • مرضیه صادق زاده*، لیلا شاملی صفحات 223-242

    هدف:

     شرم از تصویر بدنی، بخشی از شرم اجتماعی است که بر محوریت ویژگی های ظاهری و بدنی تجربه می شود و از این رو همچون سازه مافوق خود، دارای دو وجه درونی و بیرونی می باشد؛ اما در هیچ یک از پرسشنامه های مطرح در حوزه تصویر بدنی، به این دو وجه متمایز توجه نشده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی ویژگی های روان سنجی مقیاس شرم از تصویر بدنی (BISS) در نمونه ای از دانشجویان ایرانی انجام شده است.

    روش

    بدین منظور نمونه ای شامل 925 نفر از دانشجویان دانشگاه های کازرون به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب گردیدند. فرایند تحلیل در دو نمونه دانشجویان دختر و پسر به صورت مجزا انجام گرفته و داده های پژوهشی نیز علاوه بر پرسشنامه شرم از تصویر بدن، از چهار ابزار دیگر یعنی پرسشنامه های قدردانی از بدن (BAS-2)، سیاهه نارضایتی از تصویر بدنی (BICI)، دیگران به عنوان شرمگین کننده (OAS) و مقیاس اضطراب، افسردگی و استرس (DASS-21) جمع آوری شده است.

    یافته ها

    نتایج تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی در هر دو نمونه دانشجویان دختر و پسر موید ساختار دو عاملی در نسخه فارسی پرسشنامه شرم از تصویر بدن می باشد. همبستگی نمرات حاصل از این پرسشنامه با نمرات سایر ابزارهای پژوهش، روایی همگرا و واگرای آن را نیز مورد تایید قرار داده است. به علاوه، مقادیر مربوط به ضرایب آلفای کرونباخ و ضرایب بازآزمایی در بازه مطلوب قرار داشته است.

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهشی ضمن تایید دو مولفه شرم بیرونی و شرم درونی مبتنی بر بدن، کاربرد نسخه فارسی پرسشنامه را در دانشجویان ایرانی پیشنهاد می نماید.

    کلیدواژگان: شرم از تصویر بدن، روان سنجی، پایایی، روایی
  • قمر کیانی*، مریم نطاق، مسعود اسدی، محمد قمری صفحات 243-265
    برقراری روابط خارج از ازدواج یکی از اساسی ترین عواملی است که کیفیت روابط زناشویی و اعتماد به همسر می دهد. هدف پژوهش حاضر طراحی مدل مفهومی پیشگیری از روابط خارج ازادواج با تکیه بربافت فرهنگی- اجتماعی ایران و رویکرد غنی سازی زندگی زناشویی بود. روش پژوهش کیفی از نوع نظریه زمینه ای بود. جامعه پژوهش شامل تمامی زوج های جوان مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر میانه در سال 99-1398 و متخصصان حوزه مشاوره و روانشناسی خانواده و ازدواج بودند. نمونه گیری به شیوه هدفمند تا رسیدن به درجه اشباع انجام شد؛ بنابر این نمونه شامل 30 زوج در دامنه سنی 35-25 سال، 10 متخصص حوزه مشاوره و روانشناسی خانواده و ازدواج بودند که در مصاحبه نیمه ساختار یافته مشارکت کردند. داده های حاصل از مصاحبه به روش استراس و کربین (1990) تحلیل شدند. واکاوی تجربیات زیسته مصاحبه شوندگان منجر به شناسایی پنج مضمون اصلی شامل مراقبت زناشویی، پرورش صمیمیت چندگانه، راهبردهای سازنده حل تعارض، ملزومه های پیشگیری از روابط خارج ازادواج و راهبردهای غنابخش زندگی زناشویی) و 22 زیرمضمون شد. بر اساس مضامین حاصل شده مقوله «زندگی زناشویی توام با کیفیت و رضایت» به عنوان پدیده مرکزی پژوهش انتخاب شد. این یافته ها ضمن افزایش اطلاعات و آگاهی پیرامون چرایی و چگونگی شکل گیری روابط خارج از ازدواج، زمینه را برای طراحی مدل های آموزشی مبتنی بر این مدل نظری با هدف پیشگیری از گرایش زوج ها به روابط خارج ازادواج فراهم کرد. مشاوران، روان شناسان خانواده و زوج درمانگران می توانند از نتایج این پژوهش به عنوان مبنایی برای مداخله پیشگیرانه از روابط خارج ازدواج استفاده کنند.
    کلیدواژگان: روابط خارج ازدواج، رویکرد غنی سازی زندگی، فرهنگ، نظریه زمینه ای
|
  • Sara Golzari *, Alireza Pirkhaefi Pages 1-18
    The Kinetic House-Tree-Person-Test is among the ten widely used psychological assessment measures. It could cast light on some preconscious and unconscious aspects of personality. However, lack of scientific evidence regarding its psychometric properties is the primary challenge for its administration. The current study aimed at providing a scoring system for this drawing test, which could help us evaluate its validity and reliability.
    Method
    To develop a scoring system , first 558 indicators were extracted from our reliable sources of drawing test interpretation and based on main scales as well as subscales of the Revised NEO Personality Inventory (NEO-PIR), according to the fourfold symbols. (general, person, tree and house). The scoring was done using Rasch’s measurement model. Then, 130 participants (65 females and 65 males, admitted to a consultation clinic in Tehran, were selected. The validity of the test was evaluated concurrently with the of the Revised NEO Personality Inventory. The reliability was evaluated by re-testing 29 participants with the same drawing test in two weeks.
    Results
    Reliability of the indicators for emotional instability, extraversion, greeableness and consciousnesness was acceptable and meaningful. Cronbach’s Alpha coefficients for five factors were all high and meaningful at 0.01 level. The variability test using a concurrent administration with the NEO-PIR, showed that 70% of indicators were meaningfully valid. The scores of males and females were different in some scales. The results of the study indicated high reliability and validity for the Kinetic Home-Tree Person-test as well as some local and cultural variabilities among. Indicators.
    Keywords: Personality assessment, Projective drawing test, Kinetic Home-tree-Person-test, the Revised NEO Personality Inventory, Reliability, Concurrent validity
  • Abbas Ali Haratiyan *, Maryam Sadat Mousavi, Hadi Ershad Hoseini, Amin Janbozorgi Pages 19-40
    One of the challenges for premarital counselors and couples’ therapists is to study Mate Selection Criteria and its evolution during the marital period. This research was conducted with the aim of designing, constructing and examining the psychometric characteristics of Scale of Mate Selection Criteria: before and after marriage. For this purpose, the initial version of the scale was compiled with the help of Islamic and psychological researches, and eventually the final form of the scale was obtained by completing the study of Islamic sources and customer feedback in premarital counseling sessions. This form was implemented along with a questionnaire for prioritizing the criteria for choosing a spouse and a short form of Enrich marital satisfaction among 491 students of Qom, Isfahan and Najafabad universities and Qom Seminary students. The findings confirmed the reliability and validity of this 55 items, 13-factor and 4-part scale. Using this scale can pave the way for assessments of premarital counseling and therapeutic couples.
    Keywords: Scale, Marriage, Mate Selection, Criteria
  • Mansoreh Farzadmanesh Pages 41-57
    The purpose of accomplishing the present research was to investigate compare the general health & social support between women and men elderly people residing in boarding home with those residing in private house in shiraz city.in This research 33 persons were selected among adult live in elderly house through using cluster sampling and 33 persons were selected among adult that live with their family through using sampling. The research tools included two questionnaires including General Health Questionnaire (GHQ-28) and Social Support Questionnaire (1986) which were distributed among persons and afterwards, the necessary information were collected and also were analyzed. In measuring the descriptive findings, the mean, standard deviation, and percentage were used and in the analytical statistical section independent sample t-test and Pearson correlation coefficient were used. The result showed that social support and from its dimension, family support, friendly support among elderly residing in their house was significantly different than those residing in boarding house. Also the result revealed that disorder in social function among elderly residing in private house was significantly higher. Between social support and more of its dimension with general health and more of its sub scales in two groups of elderly, the relation was significant.
    Keywords: Elderly, private house, Social Support, General health
  • Seyed Mahdi Khatib *, MohammadSadegh Shojai, Masoud Azarbayejani, Abbas Pasandide Pages 58-73

    The different coping models emphasize the constructive role that religion can play in overcoming harms, challenges, and threats by which people try to comprehend and deal with the various personal and situational problems. This study aimed at designing a Time-Limited model of religious coping in the field of relationships based on forgiveness, gratitude, and hope. The research method was descriptive-conceptual analysis. Findings showed that in terms of dimensions of time (past, present, and future) and the triple status of communication events (harm, challenge, and threat), three concepts; Forgiveness, gratitude, and hope play a strategic and operational role in the Time-Limited model of religious coping in the field of relationships. The findings also showed that the forgiveness used for dealing with the harm and loss caused by relationships in the past, the gratitude to eliminate the communication challenges of the present time, and the hope to deal with problems that are likely to occur in the future and considered a threat to the individual.

    Keywords: Time-Limited Model, Religious Coping, relationships, forgiveness, Gratitude, hope
  • Rojina Ahmadpour *, Mohammad Armand, Masoud Najari Pages 74-90
    The present study was conducted to evaluate the effectiveness of the social adjustment curriculum on academic vitality, academic identity and cognitive flexibility of female students. The present study was quasi-experimental with pre-test-post-test design with the control group. The study population included all female high school students in Buchan in the academic year of 2019-2020, The study sample consisted of 30 people who were selected through available sampling method. They were randomly assigned to two experimental groups (15 subjects) and a control group (15 subjects). The measuring instruments in this study were Dehghani Zadeh and Hossein Chari academic buoyancy Questionnaire, Woodruff academic identity scale, and Dennis & Vander Wal Cognitive Flexibility. The students of the experimental group underwent 10 sessions (90-minute) for 5 consecutive weeks (2 sessions per week) of the carpentry social adjustment program and the control group did not receive any intervention. The obtained data were analyzed using covariance analysis method. The findings showed that after the intervention, the effect of the social adjustment training program on academic buoyancy, academic identity, Cognitive Flexibility of female students was significant. Based on the results of the study, it can be said that teaching social adjustment program was effective on academic buoyancy, academic identity and cognitive flexibility of female students and it is suggested that the program be done in schools and other educational places to increase school-related variables.
    Keywords: Academic Buoyancy, Academic Identity, cognitive flexibility, gairl students
  • Mohamadreza Ahmadi, Seyed Hadi keshik* Pages 91-111

    This study aimed to investigate life typology based on Islamic thought and the viewpoint of Allameh Tabatabai. For this purpose, the first-hand resources (Quranic verses and narrations) and in particular the works of Allameh Tabatabai were referred to through descriptive-analytical method. Findings showed that according to Allameh Tabatabai’s view, regarding the two criteria of realness of life and unrealness of life, and individual life (pious life), and general life (living with other animals), three types of life were extracted: “abjection-oriented” life, “pleasureoriented life”, and “happiness-oriented life ”. The concepts of “transient”, “worldly life”, and “deception tool” characterize the “pleasure-oriented life” that is a general type of life. The concept of “living with constant worry” refers to unreal and “abjection-oriented” life. People who live these two types of life fail to reach the highest levels of perfection. True life is limited to the Hereafter life and a type of worldly life called Hayat-at-Tayybah, which is a “happiness-oriented life”. Moreover, from Allameh Tabatabai’s point of view, life has been discussed in a wider range, because human life is on two levels: worldly and otherworldly, which are closely related to each other, and the desired life is the happiness-oriented life.

    Keywords: Life, Types of Life, Allameh Tabatabai, Quran
  • Ezzatolah Fouladi, Azizollah Tajikesmaeil, Abdorahim Kasaei, Kianoush Zahrakar * Pages 112-133

    The role of school counselors in facilitating students' development and their psycho/social promotion has expanded, to be at the forefront of changing community and school, student needs, and responding to social demands. The purpose of the research was to study and analyze the position of guidance and counseling in national evolutionary documents. This research was conducted with a qualitative approach and method of theme analysis based on 8 national evolutionary documents (theoretical foundations, evolutionary document and six evolutionary subsystems of education system). From national documents, 22 sub-categories and 7 main categories, including centered health and responding to the needs of students based on school counseling; Establishment of a comprehensive guidance and counseling system with the presence of transformational leaders in all schools; Adapting school counseling and training counselors based on standards; Performing guidance and counseling in all stages of education... The need for the participation of transformational educators and focus on the establishment of the guidance and counseling system, and the originality of the program-centered with the role of counselor leadership, and was achieved the core category. Findings showed that guidance and counseling is the center of attention and gravity of the formal and general education system and organizes the teaching-learning process. Consistent with the theoretical literature of the subject, it can be concluded that the school guidance and counseling program is developmental, comprehensive, systematic, process and comprehensive. The position of guidance and counseling in the evolutionary documents is far from the current situation of schools.

    Keywords: Education, the position of the guidance, counseling, Evolutionary Documents, education subsystems
  • MohammadSadegh Shojaei * Pages 134-160

    The aim of this study was to investigate the system of psychological transformation in Islamic sources. In line with the purpose of the research, the concepts and propositions related to the subject of the research were collected from Islamic sources with an "open text reading strategy" and examined using a qualitative analysis of the content of religious texts. The results of the study provided a comprehensive model consisting of five periods of childhood, adolescence, youth, adulthood and old age. In this model, the stages related to each period and their psychological mechanisms are also specified. According to Islamic teachings centered on psychological transformation, the realization of a person's potential abilities in the cognitive and emotional dimension is realized under the influence of internal growth, social interaction and active experience (conscious choice and action). In addition to explaining psychological mechanisms, it is important to pay attention to some ethical-educational issues in this model. The intuitive appeal of this model stems from the fact that it is based on revelation and emphasizes the unity of each person's mental experience. Keywords: Psychological Transformation, Growth, System, Islamic Resources

    Keywords: Psychological transformation, growth, System, Islamic resources
  • Naser Aghababaei * Pages 161-179
    A large number of psychological studies have been done on personality around the globe. While accessing all of these research is not practically possible, hundreds of meta-analyses and systematic reviews draw a good picture of what is happening in the field of personality. In this paper, psychological studies of personality among Iranian authors have been investigated. In doing so, all papers published in sid.ir were systemically reviewed. Findings showed that around 90% of the total 340 papers that meet the eligibility criteria for this study were based on trait theory. In trait domain, the application of the Big Five/Five Factor model and the use of NEO questionnaires were dominant. Of variables studied in relation to personality the most cases pertain to physical and psychological health followed by positive psychological functioning. The least cases pertain to physiologic filed followed by morality and sport. This paper draws a relatively complete picture of current research trends in psychological study of personality in Iran and called attention to the importance of replication, meta-analysis, and systematic review methods in advancing psychological science.
    Keywords: Systematic review, personality, trait theory, the Big Five, Five Factor model of personality, personality psychology
  • Hamid Khanipour *, Kazem Delrouz, Freshte Zaker Pages 180-202

    There were proposed many theories about the causes of Psychological distress. The purpose of this study was to examine the predictions of the social status identity hypothesis and psychodynamic theory (ego psychology model) about Psychological distress. The role of economic resources, perceived social power, perceived social prestige, and defense mechanisms were examined as predictors of Psychological distress. Population was citizens of Tehran, Iran. The sample selected by the convenient method was 152 people from two of the middle-class district of Tehran. Data gathered by differential social status identity, Kessler psychological distress scale, and defense style questionnaire. All of the social statues dimensions negatively associated with psychological distress. Linear regression analysis (Enter method) showed that variables explained 42% of the variance of psychological distress. Defense mechanism (immature, mature and neurotic) and perceived social power were significantly predicted psychological distress. It could be argued people with maladaptive defense mechanisms and who perceived less social power is more prone to psychological distress.

    Keywords: Psychological distress, mental health, defense mechanism, Social Status, social power
  • Pardis Banabehbahani, Bita Nasrolahi *, Reza Ghorban Jahromi, Farhad Jomehri Pages 203-222
    Emerging adulthood has been introduced as a new developmental period. Researches have shown that the dimensions of this new period affect different psychological variables and as a result different components of people's health in this period are affected by them. The purpose of this research is to present a model to investigate the relationship between dimensions of emerging adulthood and social health of youth with emphasis on the mediating role of self-concept. The present study is a fundamental study in terms of the purpose and a descriptive-correlational in terms of the methodology. The statistical sample included 395 individuals (51% male; 49% female) in the age range of 18 to 25 who were selected using convenience sampling from educational centers of Ahvaz. Participants answered three online questionnaires: Arnett’s Inventory of Dimensions of Emerging Adulthood (2007), Keyes’s Social Health Questionnaire (1998), and Beck’s Self-Concept Test (1978). Path analysis was applied to analyze the results. The results showed that the participants have moderate self-concept and social health. However the scores of all emerging adulthood dimensions except for focusing on the others were above average. The results confirmed the existence of a significant direct positive correlation between the dimensions of emerging adulthood and self-concept, as well as self-concept and social health (p < 0.01). Also the indirect relationship between identity exploration (p < 0.05) instability/negativity (p < 0.01) and opportunities/optimism and self-focus (p < 0.1) with social health was confirmed. The results confirmed that young people who experience emerging adult have better self-concept and because of that their social health is improved.
    Keywords: Emerging Adulthood, Social Health, self-concept, Youth, causal model
  • Marziyeh Sadeghzadeh, Marziyeh sadeghzadeh* Pages 223-242
    Aim

    Body image shame is a part of social shame that is experienced on the basis of body and physical characteristics, and therefore, like its superior construct, has two internal and external aspects; but in none of the questionnaires in the field of body image, attention has been paid to these two distinct aspects. The aim of this study was to investigate the psychometric properties of the Body Image Shame Scale (BISS) in a sample of Iranian students.

    Method

    For this purpose, a sample of 925 students of Kazerun universities was selected by cluster sampling. The analysis process was performed separately in two samples of male and female students. Research data, in addition to the Shame of Body Image Scale, included four other tools: Body Appreciation Scale-2(BAS-2), Body Image Concern Inventory (BICI), Other as Shamer Scale (OAS), and Depression, Anxiety, Stress Scale (DASS-21).

    Findings

    The results of exploratory and confirmatory factor analysis in both male and female students confirm the two-factor structure in the Persian version of the Body Image Shame Scale. The correlation between the scores of the scale and the scores of other research tools has also confirmed its convergent and divergent validity. In addition, the values of Cronbach's alpha coefficients and retest coefficients were in the desired range.

    Conclusions

    Research findings, while confirming the two components of external and internal body, suggest the use of the Persian version of the questionnaire in Iranian students.

    Keywords: Body-image shame, Psychometric, Reliability, Validity
  • Qamar Kiani *, Maryam Nottagh, Masoud Asadi, Mohammad Ghamari Pages 243-265
    Establishing extramarital affairs is one of the most basic factors that reduce the quality of marital relations . The purpose of this study was to design a conceptual model for the prevention of extramarital affairs based on the socio-cultural context of Iran and the approach of enriching marital life. The qualitative research method was grounded theory. The study population included all young couples who referred to counseling centers in Miyaneh city in 2019-2020 and specialists in the field of counseling and family and marriage psychology. Purposeful sampling was performed until saturation was reached; The sample consisted of 30 couples in the age range of 25-35 years, 10 experts in the field of counseling and family and marriage psychology who participated in a semi-structured interview. Interview data were analyzed by Strauss and Carbin (1990). The analysis of the interviewees' lived experiences led to the identification of five main themes (including marital care, cultivating multiple intimacy, constructive conflict resolution strategies, requirements for preventing extramarital affairs, and enriching marital life strategies) and 22 sub-themes. Based on the obtained themes, the category of "married life with quality and satisfaction" was selected as the central phenomenon of the research. These findings, while increasing information and awareness about why and how to form extramarital relationships, provided the basis for designing educational models based on this theoretical model with the aim of preventing couples from tending to extramarital relationships. family Counselors can use the results of this study as a basis for preventive intervention in extramarital affairs.
    Keywords: extramarital relationships, life enrichment approach, cultur, Grounded theory